7 mythes over mannelijkheid

Er bestaan heel wat verwachtingen ten opzichte van mannen. Het is echter onmogelijk voor mensen (of het nu mannen of vrouwen zijn) om aan al deze verwachtingen te voldoen. Hieronder vind je 7 mythes die iets zeggen over mannelijkheid, maar in de werkelijkheid niet kloppen.

Mythe 1: Echte mannen vragen niet om hulp.

Er wordt van mannen verwacht dat ze hun plan trekken. Mannen krijgen de boodschap dat ze vooral op zichzelf moeten rekenen wanneer het aankomt op hun lichamelijke en emotionele gezondheid.

Om hulp vragen maakt jou niet minder man. Het vraagt net heel wat moed en lef om met iemand te praten als je het moeilijk hebt.

Mythe 2: Echte mannen zijn sterk en verdedigen hun eer.

  • Er wordt verwacht dat mannen zich sterk voordoen, ook wanneer ze zich slecht of onzeker voelen.
  • Er wordt verwacht dat mannen hun eigen reputatie verdedigen, indien nodig met fysiek geweld.
 

Kwetsbaarheid tonen, maakt jou niet minder man. Wegstappen bij ruzie is niet gemakkelijk. Net daarom is het krachtig.

Mythe 3: Echte mannen zien er knap en gespierd uit.

Er wordt verwacht van mannen dat ze er gespierd en hip uitzien, maar ook dat ze er zo uitzien zonder er te veel moeite voor te doen.

Kies zelf hoe je eruit ziet en hoeveel moeite je er insteekt. Zelfzekerheid, dàt maakt je aantrekkelijk.

Mythe 4: Echte mannen brengen geld in het laatje

Er wordt van mannen verwacht dat ze genoeg geld verdienen, terwijl er van vrouwen wordt verwacht dat ze meer doen in het huishouden en in de zorg voor het gezin en de kinderen.

Mannen en vrouwen zijn gelijk, ook mannen kunnen goed zijn in zorgtaken en dit graag doen. Ook vrouwen kunnen hun job belangrijk vinden.

Mythe 5: Echte mannen vallen op vrouwen.

Er wordt van mannen verwacht dat ze op vrouwen vallen. Homoseksuele mannen (mannen die op mannen vallen) worden maar al te vaak bestempeld als ‘geen echte mannen’.

Op wie je valt, zegt niets over je mannelijkheid.

Mythe 6: Echte mannen willen seks, veel seks.

Er wordt van mannen verwacht dat ze altijd klaarstaan voor seks. ‘Neen’ zeggen tegen seks lijkt vaak geen optie.

Ook mannen hebben wel eens geen goesting. Nee zeggen tegen seks is ook helemaal oké!

Mythe 7: Echte mannen hebben de controle en behouden die desnoods met geweld.

Tenslotte wordt van mannen verwacht dat ze fysiek geweld gebruiken. Dat men de controle heeft over beslissingen thuis. Zelfs over wat vrouwen wel en niet mogen.

Respect, vertrouwen en communicatie zijn belangrijk in een relatie. Het is fijn om samen beslissingen te nemen, daardoor voelen jullie je beiden beter. Geweld is nooit oké.

Deze verwachtingen zijn mythes en dus eigenlijk bullshit. Onmogelijk en onwenselijk. Wanneer mannen er toch aan proberen te voldoen, krijgen ze vaak psychologische problemen of zetten ze zichzelf in onnodige risicosituaties.