Over Men Engage Vlaanderen

Meisjes en jongens worden vaak helemaal anders opgevoed. We willen dat meisjes lief, elegant, zorgzaam en communicatief zijn en we willen dat jongens sterk, stoer, leidinggevend en competitief zijn. En we hebben het vooral erg moeilijk met jongens die emoties tonen of zich kwetsbaar opstellen.

We leren jongens en mannen dat het beter is om kwaad te zijn of agressie te tonen dan om kwetsbaarheid te tonen. Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen. Veel gevoelens van pijn, ongemak, verdriet, … worden onderdrukt en je kan als man maar beter pleger zijn dan slachtoffer.

Mannen sterven vroeger dan vrouwen, mannen hebben vaker te maken met een alcoholverslaving, mannen sterven vaker aan een overdosis, mannen sterven vaker in een verkeersongeval (als chauffeur), mannen plegen vaker zelfmoord, mannen worden vaker vermoord, mannen krijgen vaker met geweld te maken en mannen zoeken minder snel hulp.

Er is dus wel degelijk iets aan de hand met de manier waarop wij jongens en mannen socialiseren en stimuleren om risico’s te nemen. Het Men Engage Netwerk wil de grenzen waarin we als mannen en vrouwen opgroeien openbreken om het leven van mensen te verbeteren en geweld te voorkomen.

Het Men Engage Netwerk breekt de schadelijke stereotypen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid open en streeft naar meer gendergelijkheid door te focussen op enerzijds de bijdrage die jongens en mannen kunnen leveren aan meer gendergelijkheid en anderzijds het belang dat jongens en mannen hebben bij meer gendergelijkheid.

Vragen over Men Engage Vlaanderen: koen@vzwzijn.be

Meer info over het internationale Men Engage Alliance